Περίπου πέντε στους δέκα ανθρώπους που έρχονται στο Dynamo Kettlebells για να ζητήσουν πληροφορίες για τα προγράμματά μας, όταν αναφέρομαι στην αγωνιστική εκδοχή των kettlebells, σπεύδουν να σχολιάσουν: «Μα εγώ δεν θέλω να γίνω αθλητής/αθλήτρια! Στην ηλικία μου [συνήθως 30-40] λίγη γυμναστικούλα μια χαρά μου πέφτει». Ειλικρινά σας μιλάω: κάθε φορά που συμπεριλαμβάνω τις λέξεις «βάρη» και «αθλητής» στη ίδια πρόταση, οι συνομιλητές μου σκέφτονται αυτομάτως τον Πύρρο Δήμα και αισθάνονται… αδύναμοι! Ωστόσο ο συνειρμός μου φαίνεται ολοσδιόλου παράλογος, καθώς το kettlebell sport είναι ένα κατ’ εξοχήν «δημοκρατικό» άθλημα, όπως ακριβώς και το τρέξιμο – ΔΕΝ απευθύνεται μόνο στους γενετικά προικισμένους ή στους σωματικά ταλαντούχους! Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να συγκεντρώσω σε ένα άρθρο τους λόγους για τους οποίους κάθε άνθρωπος ηλικίας από 15 έως πενήντα ετών (ίσως και παραπάνω) μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί με το kettlebell sport. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

1)    Το kettlebell sport βελτιώνει την αντοχή σου… Η εκτέλεση δυναμικών ασκήσεων σε σετ μεγάλης διάρκειας βελτιώνει το καρδιαγγειακό και το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα. Περισσότερη αντοχή σημαίνει περισσότερη ενέργεια για τις καθημερινές σου δραστηριότητες και καλύτερη υγεία γενικώς.

2)    …Χωρίς τους τραυματισμούς που φέρνει συχνά το τρέξιμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των δρομέων αντοχής που γνωρίζω έχουν πόνους: στα πέλματα, στους αχίλλειους τένοντες, στα γόνατα, στους μύες του οπίσθιου μηρού ή στα ισχία, ενίοτε και στη μέση! Το πρόβλημα με το τρέξιμο είναι ότι μπορείς να το κάνεις ακόμη κι αν έχεις τη χειρότερη τεχνική στον κόσμο. Αν κάθε φορά που τρέχεις, το πόδι σου χτυπάει το έδαφος πέντε χιλιάδες φορές και ο αστράγαλός σου ή το ισχίο σου είναι σε ελάχιστα λάθος θέση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο ένα: χρόνιος πόνος. Το kettlebell sport έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά τραυματισμών, γιατί προϋποθέτει ότι έχεις κατακτήσει την τεχνική μίας άρσης σε ικανοποιητικό βαθμό πριν αρχίσεις να αγωνίζεσαι. Επίσης, υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που προετοιμάζουν το σώμα για τις αγωνιστικές άρσεις όσο και βοηθητικές ασκήσεις για να αντιμετωπίσουν ασυμμετρίες του σώματος.

3)    Το kettlebell sport δεν απαιτεί να ξημεροβραδιάζεσαι στο γυμναστήριο. Τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, από μιάμιση ώρα τη φορά είναι υπέρ-αρκετές για να φτάσεις σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Αν θέλεις να προχωρήσεις ακόμη περισσότερο, μπορείς να πηγαίνεις για αργό τρέξιμο ή ποδήλατο ή κολύμπι, τις ενδιάμεσες ημέρες. Αυτό είναι όλο.

4)    Το kettlebell sport σε κάνει δυνατό. Όχι τόσο δυνατό όσο θα σε κάνει η Ολυμπιακή άρση βαρών ή το powerlifting, αλλά σίγουρα αρκετά δυνατό για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε έκπληξη σου επιφυλάσσει η καθημερινή ζωή. Σκέψου το ως εξής: μία μεσαίου επιπέδου αθλήτρια του kettlebell sport μπορεί να σηκώσει μέσα σε δέκα λέπτά συνολικό βάρος ενάμιση τόνου (ας πούμε, εκατό επαναλήψεις στην άρση του επολέ-ζετέ με βάρος 16 κιλών). Ένας καλός αθλητής του powerlifting, μπορεί να σηκώσει συνολικό βάρος περίπου 750 κιλών σε τρεις προσπάθειές του στο deadlift (ας πούμε, 240, 250 και 260 κιλά), που μαζί με την ξεκούραση διαρκούν σύγουρα πάνω από δέκα λεπτά. Ποιο από τα δύο είδη δύναμης σου φαίνεται πιο χρήσιμο για την καθημερινότητά σου;

5)    Το kettlebell sport θα μεταμορφώσει το σώμα σου. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις την εμφάνιση του σώματός σου δραματικά είναι η προπόνηση με βάρη (λυπάμαι, αλλά το αργό τρέξιμο έχει ελάχιστη επίδραση στους μύες σου). Το kettlebell sport συνδυάζει την προπόνηση με βάρη με την προπόνηση αντοχής, οπότε αναπτύσσει τους μύες σου χωρίς να σε «φουσκώνει» σαν bobybuilder.

6)    Οι αγωνιστικές άρσεις του kettlebell sport είναι βασικές κινήσεις λειτουργικής δύναμης. Τι πιο λειτουργικό από το να πιάσεις ένα βάρος από το πάτωμα και να το σηκώσεις με καλή τεχνική μέχρι το ύψος του ώμου ή πάνω από το κεφάλι; Το ανθρώπινο σώμα κάνει λίγα βασικά πράγματα: σπρώχνει και τραβάει με τα πόδια (squat και deadlift) και με τα χέρια (πιέσεις και έλξεις). Οι υπόλοιπες ασκήσεις που μπορείς να εκτελέσεις με μηχανήματα στα συμβατικά γυμναστήρια είναι στην καλύτερη περίπτωση βοηθητικές και στη χειρότερη άχρηστες.

7)    Το kettlebell sport κάνει τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους και τα ισχία ευλύγιστα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να μην «πετσικάρει» το σώμα σου όσο τα χρόνια περνάνε και να παραμείνεις υγιής και ικανός μέχρι τα βαθειά γεράματα. Υπάρχουν αθλητές του kettlebell sport που σημειώνουν επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου σε ηλικίες άνω των πενήντα ετών. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτή?

8)    Δεν χρειάζεται να νικάς τους άλλους, μόνο τον εαυτό σου. Μπορείς να προπονηθείς στο kettlebell sport και να μην ανεβείς ποτέ στην αγωνιστική πλατφόρμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βελτιώνεις βαθμιαία τις επιδόσεις σου, με το ρυθμό που σου επιτρέπει το σώμα σου. Σημασία έχει να είσαι κάθε μέρα λίγο καλύτερος από ό,τι ήσουν την προηγούμενη.

Με δυο λόγια: το kettlebell sport είναι καλό για την υγεία σου και θα βελτιώσει τόσο την εμφάνιση όσο και την απόδοση του σώματός σου. Εξίσου σημαντικό είναι ότι απευθύνεται σε όλους – δηλαδή και σε εσένα. Η ηλικία, το φύλο, το αθλητικό σου ταλέντο ή η γενετική σου προδιάθεση, λίγη σημασία έχουν. Το μόνο που χρειάζεσαι για να γίνεις αθλητής είναι να κάνεις την αρχή.

Επικοινώνησε με το Dynamo Kettlebells για να μάθεις τις λεπτομέρειες.

 

Εγγραφείτε στο newsletter
του Dynamo Kettlebells

Εγγραφείτε στο newsletter

του Dynamo Kettlebells

και κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ έναν οδηγό 16 σελίδων για την αιώρηση με kettlebell (Kettlebell Swing)

Ευχαριστούμε γιατην εγγραφή σας!

Pin It on Pinterest