Είπαμε, τα kettlebells μπορούν να κάνουν θαύματα για το σώμα σας, ωστόσο, όπως ισχύει για κάθε εργαλείο, αν τα χρησιμοποιήσετε με το λάθος τρόπο, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι… θαυματουργό.

Ιδού τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι που ασκούνται με kettlebells, σύμφωνα με τον Denis Kanygin, επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης Kettlebell Systema:

1. Πολύ βαριά kettlebells. Η καλή τεχνική πάει περίπατο, αν το σώμα σας δεν είναι προετοιμασμένο για το βάρος που χρησιμοποιείτε. Χωρίς καλή τεχνική, οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοί σας θα πληρώσουν πολύ ακριβά τον… εγωισμό σας!

2. Πολύ σύνθετες ασκήσεις. Οι προχωρημένες άρσεις με kettlebells απαιτούν νευρο-μυϊκό συντονισμό που το σώμα σας μπορεί να μην έχει ακόμη αναπτύξει. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι κακή ποιότητα τεχνικής, τραυματισμοί και απογοήτευση.

3. Το σώμα σας μιλάει αλλά εσείς το αγνοείτε. Αν νιώθετε δυσφορία στη μέση ή τους ώμους όταν εκτελείτε μια άρση, το να επιμείνετε είναι τεράστιο λάθος. Τροποποιήστε το πρόγραμμά σας ανάλογα.

4. Μαθήματα τεχνικής από το Youtube. Από τις πληροφορίες που θα βρείτε διαθέσιμες στο Ίντερνετ, μεγάλο μέρος είναι αναξιόπιστες και ένα άλλο μέρος δεν απευθείνεται σε αρχάριους (σύνθετες άρσεις, προπονητικές μέθοδοι για προχωρημένους κ.λπ.). Η επένδυση που θα κάνετε για να μάθετε την τεχνική των kettlebells από μία αξιόπιστη πηγή, θα σας γλυτώσει από έξοδα σε ορθοπαιδικούς και φυσιοθεραπευτές.

Είσαστε σίγουροι ότι θέλετε να μάθετε για τα kettlebells από το Youtube???

5. Πολύ ελαφριά kettlebells. Αν το βάρος δεν αποτελεί την παραμικρή πρόκληση για το σώμα σας, τότε δεν κάνετε γυμναστική, απλώς χάνετε χρόνο. Επιπλέον ένα πολύ ελαφρύ kettlebell συγχωρεί όλα τα λάθη τεχνικής, οπότε το σώμα σας  μαθαίνει να στηρίζει το βάρος σε λάθος θέση. Όταν αργότερα δοκιμάσετε να σηκώσετε ένα βαρύτερο kettlebell η τεχνική σας θα είναι κακή και θα είναι δύσκολο να τη διορθώσετε.

6. Αντιγραφή της τεχνικής ή των προγραμμάτων διάσημων αθλητών. Οι κορυφαίοι αθλητές αναπτύσσουν βαθμιαία την τεχνική τους μετά από προπόνηση χρόνων και με βάση την κινησιολογία που ταιριάζει στο σωματότυπό τους. Επίσης, το σώμα τους είναι εξασκημένο σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να αντέξουν τεράσια προπονητικά φορτία. Η τυφλή αντιγραφή της τεχνικής ή των προγραμμάτων τους μπορεί να αποβεί καταστροφική για το δικό σας σώμα.

7. Προπόνηση χωρίς προγραμματισμό και στοχοθεσία. Η προπόνηση χωρίς σχεδιασμό είναι κάτι σαν να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο χωρίς να πηγαίνετε πουθενά: ενίοτε μπορεί να είναι διασκεδαστικό, σίγουρα όμως αποτελεί σπατάλη ενέργειας και αυξάνει τις πιθανότητες να τρακάρετε. Ένα πρόγραμμα με στόχο την απώλεια βάρους έχει μικρή σχέση με ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη δύναμης και ακόμα μικρότερη με το πρόγραμμα που ακολουθεί ένας αθλητής πολεμικών τεχνών λίγο καιρό πριν τους αγώνες του. Πριν ξεκινήσετε προπόνηση χρειάζεται πρώτα να θέσετε ένα στόχο και αμέσως μετά να καταρτίσετε ένα λεπτομερές σχέδιο για τον πετύχετε!

8. Προπόνηση χωρίς ημερολόγιο. Αν δεν κρατάτε ημερολόγιο για τις προπονήσεις σας δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας, ούτε και να αναλύσετε τα στοιχεία που σας δίνει το σώμα σας. Και πάλι, είναι σαν να βαδίζετε στα τυφλά…

 

Pin It on Pinterest