Τα δυναμικά αθλήματα συνήθως προκαλούν δέος και προσφέρουν άφθονο θέαμα. Ένα από αυτά είναι και το άθλημα στο οποίο πρωταγωνιστεί η δύναμη της λαβής, κατά κόσμον γνωστό ως Armlifting. Παραδόξως η εκγύμναση της λαβής συνήθως δεν λαμβάνει την προσοχή που της αρμόζει από τους ασκούμενους, ούτε από τα άτομα που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικότερα. Παρόλαυτα, η σπουδαιότητα της δυνατής λαβής στην καθημερινή μας ζωή δεν μπορεί με τίποτα να υποτιμηθεί. Έχει βαρυσήμαντο ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών δραστηριοτήτων και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε αναλυτικά τα οφέλη της στην καθημερινότητά μας.

Η λίστα παρακάτω έχει αρκετό ενδιαφέρον. Ας ξεκινήσουμε:

 

1. Βελτιωμένη λειτουργική ικανότητα σε απλές καθημερινές δουλειές

Οι ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες των χεριών σας είναι απόλυτα ευεργετικές για οποιεσδήποτε δραστηριότητες περιλαμβάνει το καθημερινό σας πρόγραμμα, όπως:

– Οικιακές εργασίες
– Χρήση μουσικών οργάνων
– Χειρωνακτικές εργασίες, π.χ. γενική καθαριότητα σπιτιού, κηπουρική
– Χρήση κινητού τηλεφώνου, tablet, υπολογιστή
– Άνοιγμα φιάλης, κονσέρβας, βάζου κτλ.
– Μεταφορά προϊόντων, π.χ. από το αυτοκίνητο στο σπίτι

 

2. Πρόληψη τραυματισμών

Η δυνατή λαβή σχετίζεται με τη σταθεροποίηση των καρπών κατά τη διάρκεια διαφόρων σωματικών δραστηριοτήτων, την αποτελεσματικότερη εκτέλεση ασκήσεων, τη μείωση του κινδύνου τραυματισμών (στα χέρια κυρίως), την αύξηση του ελέγχου και χειρισμού βαρύτερων φορτίων, τη μείωση της πιθανότητας μυϊκών θλάσεων ή διαστρεμμάτων κ.α. Ένα αξιόλογο παράδειγμα για να κατανοήσουμε καλύτερα την πρόληψη τραυματισμών είναι οι πιέσεις πάγκου (bench press). Μια αδύναμη λαβή κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης άσκησης θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες να γλιστρήσει η μπάρα από τα χέρια μας και να προσγειωθεί ταχύτατα στο θώρακά μας. Οι συνέπειες, όπως καταλαβαίνετε, είναι καταστροφικές.

 

3. Βελτιωμένη αθλητική απόδοση

Πολλά αθλήματα, από την άρση βαρών, το Δυναμικό Τρίαθλο, την πάλη έως και την αναρρίχηση, βασίζονται στη δύναμη της λαβής. Οι αθλητές με δυνατότερα χέρια θα έχουν ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην απόδοση και την αντοχή τους.

Εδώ το πιο πετυχημένο παράδειγμα είναι η κίνηση του Deadlift. Ένας αθλητής με δυνατή λαβή έχει σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να σηκώσει περισσότερα κιλά από τους αντιπάλους του. Σκεφτείτε πως με μια συμβατική μπάρα που μπορείτε να βρείτε στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας μπορούν σχεδόν όλοι να σηκώσουν 120 κιλά στις άρσεις θανάτου.

Όταν όμως για το ίδιο ακριβώς βάρος χρησιμοποιήσετε μια μπάρα με διάμετρο 50mm (Apollon’s Axle) ή 60mm, τότε το επίπεδο της δυσκολίας αυξάνεται αυτοστιγμεί. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε ένα συγκεκριμένο βάρος, αυτομάτως ούτε να το σηκώσετε μπορείτε.

 

4. Ασφάλεια

Η ισχυρή λαβή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο σε απαιτητικές ή επικίνδυνες καταστάσεις, προστατεύοντάς σας έτσι από ατυχήματα. Για παράδειγμα, οι ορειβάτες με δυνατότερα χέρια, πέρα από τις επιδόσεις που μπορούν να επιτύχουν, παράλληλα έχουν ελαττώσει και τις πιθανότητες να βρεθούν σε δυσάρεστες έως απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις.

 

5. Συνολική δύναμη

Στη λαβή μας αντικατοπτρίζεται η εικόνα της συνολικής μας φυσικής δύναμης, καθώς συνδέεται με τους μύες του αντιβράχιου και του άνω μέρους του σώματος. Στο άθλημα της σωματοδόμησης η μυϊκή υπερτροφία επιτυγχάνεται με τη χρήση μεγαλύτερων φορτίων, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της προπόνησης. Ως εκ τούτου, η δυνατή λαβή σας επιτρέπει να χειρίζεστε μεγαλύτερα βάρη και να εκτελείτε ασκήσεις, όπως κάμψεις δικέφαλων, εκτάσεις τρικεφάλων και έλξεις, πιο αποτελεσματικά.

6. Ανεξαρτησία

Η υγιής λαβή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας μας καθώς μεγαλώνουμε, αφού διευκολύνει τις βασικές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης. Οι καθημερινές δραστηριότητες σε μεγαλύτερη ηλικία απαιτούν περισσότερη επιδεξιότητα και έλεγχο. Ακόμα και οι πιο απλές δραστηριότητες, όπως το γύρισμα του πόμολου της πόρτας, βασίζονται στην υγιή κατάσταση των χεριών μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ένας ηλικιωμένος που βασίζεται στη δύναμη των δικών του χεριών, είναι προστατευμένος από ατυχήματα, π.χ. πτώση από σκάλα, ενώ παράλληλα διασφαλίζει μία αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.

 

7. Χειραψία

Μια δυνατή χειραψία υποδηλώνει συνήθως αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη και επαγγελματισμό. Απολαύστε τα οφέλη που σας προσφέρει η δυνατή λαβή στις κοινωνικές και επαγγελματικές σας αλληλεπιδράσεις.

 

8. Σωματική υγεία

Διατηρώντας μια δυνατή λαβή ευεργετούμε τη συνολική σωματική υγεία μας. Βοηθάμε για παράδειγμα στην πρόληψη ενοχλητικών καταστάσεων, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Επίσης, έχοντας την αυτοπεποίθηση να επιτύχουμε υψηλότερες επιδόσεις σε αθλήματα που αναφέραμε παραπάνω, επιδιώκουμε την πρόοδο και καλλιεργούμε έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής.

 

9. Εργασία και παραγωγικότητα

Οικοδόμοι, μηχανικοί και χειρώνακτες εργάτες χρησιμοποιούν τακτικά τα χέρια τους για να σηκώνουν βαριά αντικείμενα και να χειρίζονται εργαλεία. Η δυνατή λαβή μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών, συμβάλλοντας στην υψηλότερη εργασιακή αποδοτικότητα. Οι υπάλληλοι γραφείου επωφελούνται επίσης από αυτή όταν πληκτρολογούν καθημερινά για ώρες.

 

10. Διαχείριση του πόνου

Για άτομα που υποφέρουν από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στα χέρια, υπάρχουν θεραπευτικές ασκήσεις για τη λαβή που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και βελτιωμένη λειτουργικότητα. Η ενδυνάμωση των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων της παλάμης του καρπού και του αντιβράχιου, μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ενόχληση βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.

 

11. Ψυχολογική ευεξία

Η ενασχόληση με την εκγύμναση της λαβής έχει θετικά αποτελέσματα και στην ψυχική υγεία. Η αίσθηση της βελτίωσης, η ανακούφιση από το άγχος και η αυξημένη αυτοεκτίμηση που προέρχονται από την ανάπτυξη της σωματικής δύναμης, μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική ψυχολογική ευεξία ενός ατόμου.

 

12. Ασφαλής γονική μέριμνα

Οι γονείς χρειάζεται συχνά να κρατούν τα παιδιά τους, είτε διασχίζουν το δρόμο, είτε ψωνίζουν σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο. Η σωματική ακεραιότητα ενός παιδιού που καταφέρνει να ξεγλιστρήσει από τα χέρια τους απειλείται άμεσα!Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι για τους γονείς να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την υγεία των χεριών τους.

 

13. Ασφαλής φροντίδα ηλικιωμένων

Οι νοσηλευτές χρειάζεται συχνά να βοηθούν τους ασθενείς στις διάφορες δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τους από το κρεβάτι στην καρέκλα, τη βοήθεια στο περπάτημα και την παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Όταν καλούνται να σηκώσουν ηλικιωμένους με προβλήματα κινητικότητας, τότε η δυνατή λαβή (και όχι μόνο) είναι αναγκαία.

 

Ανακεφαλαιώνοντας η δύναμη της λαβής είναι μια παραμελημένη και ταυτόχρονα αναπόσπαστη πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Παίζει ζωτικό ρόλο στην ανεξαρτησία, τις αθλητικές επιδόσεις, την επαγγελματική απόδοση, την πρόληψη τραυματισμών, τη διαχείριση του πόνου, τη υγεία και την ψυχολογική ευεξία μας, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα της ζωής μας. Εντάσσοντας ασκήσεις για την ενδυνάμωση της λαβής στο πρόγραμμά μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σωματικές και ψυχικές προκλήσεις που συναντάμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ευκολία.

 

Εμμανουήλ Μάριζας

 

📌 Αν θέλετε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα προπόνησης για τη δύναμη της λαβής ειδικά για εσάς, επικοινωνήστε με την Armlifting Greece σε Facebook και Instagram.

Εγγραφείτε στο newsletter
του Dynamo Kettlebells

Εγγραφείτε στο newsletter

του Dynamo Kettlebells

και κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ έναν οδηγό 16 σελίδων για την αιώρηση με kettlebell (Kettlebell Swing)

Ευχαριστούμε γιατην εγγραφή σας!

Pin It on Pinterest