Για να είμαι ακριβής, έχουν περάσει περισσότερα από τριάντα χρόνια από τότε που ξεκίνησα να κάνω γυμναστική με βάρη. Το 1984, όταν ήμουν δεκαπέντε ετών, ο πατέρας μου μου αγόρασε ένα ζευγάρι αλτήρων επτάμιση κιλών. Θεωρουσε ότι λίγη άσκηση θα με βοηθούσε να απαλλαγώ από την βαριεστημένη και κατάτι κρεμανταλάδικη κορμοστασιά μου – ήμουν τυπικός έφηβος και στην ηλικία εκείνη το ύψος μου ήταν ήδη πάνω από 1,80. Αμφιβάλλω αν ο πατέρας μου μπορούσε τότε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε (όπως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το ηλεκτρόφωνο και οι τρεις δίσκοι σαράντα πέντε στροφών που χάρισε σε εμένα και τον αδερφό μου όταν ήμουν 9 και ο Τίμος 12 θα οδηγούσε εμένα, είκοσι χρόνια μετά, σε μια συλλογή περίπου δεκαπέντε χιλιάδων δίσκων και CD και μία επαγγελματική καριερα δεκαεπτά ετών στο ραδιόφωνο και το μουσικό Τύπο – αλλά αυτή είναι μία ιστορία για κάποια άλλη φορά).

Οι αλτήρες αυτοί λοιπόν, ήταν το πρώτο βήμα σε μία διαδρομή τριάντα δύο χρόνων. Μετά τους αλτήρες ήρθε ένα μονόζυγο στον κήπο του πατρικού μου σπιτιού. Το κατασκευασε ο Γιάννης, ο σιδεράς που είχε φτιάξει και τα κάγκελα στο σπίτι. Στο μονόζυγο αυτό έμαθα να κάνω kips (όχι kipping pull-ups, ψάξτε το στο google), muscle-ups, “skin the cat” και διάφορες άλλες ασκήσεις γυμναστικής, με την καθοδήγηση του Τάσου, ενός γνωστού από το σχολείο, που έκανε τότε αυτό που θα λέγαμε σήμερα “urban callisthenics“.

Την ίδια χρονιά, γράφτηκα στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στο τμήμα της Ολυμπιακής άρσης βαρών, όπου και προπονήθηκα για κανένα εξάμηνο. Αλλά όταν το μήκος των ποδιών σου είναι το 60% του συνολικού σου ύψους, πιστέψτε με, η άρση βαρών δεν είναι το άθλημά σου… Ακολούθησε το Ταε Κβον Ντο, για λίγα χρόνια. Όταν ήμουν φοιτητής ανακάλυψα τα συνοικιακά γυμναστήρια, το bodybuilding και τις χαρές του να κάνεις πιέσεις πάγκου και κάμψεις δικεφάλων πέντε φορές την εβδομάδα. Ακολούθησε η στρατιωτική θητεία μου και αμέσως μετά μία δεκαπενταετία ενασχόλησης με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα, στη διάρκεια της οποίας έκανα γυμναστική με βάρη επικουρικά.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και αυτές τις δραστηριότητες, έκανα όλα τα πιθανά λάθη που θα μπορούσα να έχω κάνει. Μετάνιωσα για κανένα απ’ αυτά? Ούτε για μία στιγμή. Τα λάθη που έκανα ήταν το αντίτιμο που πλήρωσα για όσα ξέρω σήμερα, τα επτασφράγιστα μυστικά της γυμναστικής, μερικά από τα οποία θα σας αποκαλύψω αμέσως ακολούθως. Ξεκινάω λοιπόν, χωρίς άλλη καθυστέρηση:

Η γυμναστική δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος

Δεν θέλω να στενοχωρήσω κανέναν, αλλά πρέπει να σας πω ότι οι υποσχέσεις του τύπου “τέλειο σώμα για το καλοκαίρι σε τρεις μήνες” ή “δικέφαλοι-ογκόλιθοι σε έξι εβδομάδες” ή “τρίψτε τυρί πάνω στους κοιλιακούς σας μέχρι του Αγίου Πνεύματος”, πάντα κρύβουν πίσω τους ένα πράγμα και μόνο: έναν επιτήδειο που θέλει να βάλει το χέρι του βαθειά μέσα στην τσέπη σας.

Η γυμναστική δεν είναι αποτέλεσμα, είναι μακροχρόνια διαδικασία – είναι μια συνήθεια. Μπορεί να μας δώσει σωματικές ικανότητες και ψυχικά χαρακτηριστικά που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας, εφ’ όρου ζωής. Tα οφέλη της γυμναστικής είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης μας σ’ αυτή. Δεν είναι μια ασπιρίνη που θα την πάρουμε για να περάσει ο πονοκέφαλος σε τριάντα λεπτά ή για να φανούν οι κοιλιακοί σε τρεις μήνες.

Θέλετε να αποκομίσετε οφέλη από τη γυμναστική? Δώστε το παρόν στο γυμναστήριο και χρησιμοποιήστε κάπως το σώμα σας, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Αυτό είναι όλο.

Δεν θα βρεις χρόνο για γυμναστική, θα φτιάξεις χρόνο

Σε όσους το λέω καμιά φορά, μένουν με το στόμα ανοιχτό: από το 1997 που απολύθηκα από το στρατό και ξεκίνησα πάλι την οργανωμένη προπόνηση μέχρι σήμερα, πρέπει να έχω χάσει συνολικά 15-20 προπονήσεις (εξαιρώντας κάποιες περιόδους καλοκαιρινών διακοπών). Το μυστικό για να μην χάνετε προπονήσεις βρίσκεται στην εξής απλή φράση που θα κληθείτε να πείτε πάμπολλες φορές σε πολλούς ανθρώπους: “Δεν μπορώ σήμερα. Έχω προπόνηση”. Ορίστε τις ακριβείς ημέρες και ώρες που θα πηγαίνετε για γυμναστική μέσα στην εβδομάδα και κρατείστε τις ώρες αυτές κλειστές για οτιδήποτε άλλο, εκτός από ζητήματα ζωής ή θανάτου. Δεν έχει σημασία αν το γυμναστήριο είναι ανοιχτό κάθε μέρα. Αν το επιτρέψετε, κάποια υποχρέωση θα παρουσιάζεται κάθε μέρα. Και πιστέψτε με, τα άστρα δεν θα δεήσουν να ευθυγραμμιστούν μόνο και μόνο για να κάνετε γυμναστική εσείς.

Όλα τα προγράμματα/όργανα/ασκήσεις είναι αποτελεσματικά- για μερικές εβδομάδες…

Τι είναι καλύτερο, το Crossfit ή τα kettlebell; Οι μηχανές ή τα ελεύθερα βάρη; Η κλασική προπόνηση δύναμης ή το functional training; Ποιος είναι δυνατότερος, ο Superman ή ο Batman; Στα τριάντα τόσα χρόνια που κάνω προπόνηση ή προπονώ άλλους, δεν έχω συναντήσει ματαιότερη αναζήτηση από αυτήν του “καλύτερου προγράμματος”, η οποία ωστόσο μοιάζει κάποιες φορές σύμφυτη με τη γυμναστική την ίδια. Ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός: σε αντίθεση με τον κόσμο του αθλητισμού, που είναι πάντοτε προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα, η βιομηχανία του fitness απευθύνεται σε ένα κοινό χωρίς συγκεκριμένους στόχους, που ζητάει από τα γυμναστήρια κάτι που θα το αποκαλούσαμε “δημιουργική απασχόληση”.

Το πρόβλημα όταν κάποιος δεν έχει στόχους είναι ότι ένα πρόγραμμα γυμναστικής σύντομα θα του φανεί βαρετό, οπότε η βιομηχανία αναγκάζεται να ξεφουρνίζει κάθε τόσο και μία νέα μόδα του fitness. Ωστόσο, μία νέα μέθοδος άσκησης που δεν μπορεί να κριθεί δια του αποτελέσματος, πρέπει να διεκδικήσει θέση στην αγορά μέσα από το επιθετικό μάρκετινγκ, που κατ’ αρχήν θα παρουσιάσει όλες τις άλλες μεθόδους ως άχρηστες! “Σταμάτα να κάνεις βάρη, με το TRX θα δυναμώσεις τους μύες σου ενώ ταυτόχρονα θα εξασκήσεις το αιθουσαίο και το ιδιοδεκτικό σύστημα ισορροπίας σου”. Πώς το είπατε αυτό; “Δεν χρειάζεται να κάνεις τρέξειμο, το spinning είναι καλύτερο για την ανάπτυξη της αντοχής!” Και ξαφνικά. οι θαμώνες των γυμναστηρίων μεταμορφώνονται σε άρτι προσήλυτους παραθρησκευτικής αίρεσης, που ήταν μεν πλανεμένοι για χρόνια, αλλά τώρα ανακάλυψαν τη μία και μοναδική αλήθεια της γυμναστικής… για μερικές εβδομάδες ή άντε μερικούς μήνες.

Να σας πω ένα μυστικό; Όλα τα προγράμματα γυμναστικής έχουν αποτελέσματα για δύο έως έξι εβδομάδες. Το σώμα πάντα ξαφνιάζεται από νέους στρέσορες και εξαναγκάζεται σε προσαρμογές, αλλά γρήγορα συνηθίζει και η βελτίωση “πιάνει ταβανι”, οπότε οι πιστοί πρέπει να ξαναβαφτιστούν στην αλήθεια της νέας μόδας του fitness…

Σταματήστε να αναζητάτε το Άγιο Δισκοπότηρο στη γυμναστική. Ό,τι δεν ενέχει κινδύνους τραυματισμού για το σώμα, θα σας βοηθήσει – για δύο έως έξι εβδομάδες. Spinning, TRX, Zumba ή ακόμη κι εκείνο το μηχάνημα για τους κοιλιακούς που διαφημίζουν στη μεταμεσονύκτια ζώνη της τηλεόρασης. Αν δεν λυπάστε το χρόνο σας, δοκιμάστε τα όλα! Αλλά ποτέ μην ξεχνάτε ότι η αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος κρίνεται μόνο μέσα από την αύξηση των επιδόσεων γι’ αυτό…

Κάποιες ασκήσεις είναι σημαντικότερες από άλλες

Μπορεί να κάνετε δεκάδες κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες πέντε κιλών, το μπροστινό πόδι πάνω σε ένα BOSU και το πίσω κρεμασμένο από το TRX. Μπορεί να βγάζετε το πενηντάλεπτο του spinning με την αντίσταση του ποδηλάτου στο πέντε. Πιστέψτε με: δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Όμως ένα deadlift με 200 κιλά, μία όρθια πίεση με 80 ή ένα σετ αρασέ δέκα λεπτών με 24άρι kettlebell είναι πάντα σημαντικά επιτευγματα, γιατί λένε πολλά για τη σωματική σας ικανότητα και για την επιμονή σας. Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστεί μακροχρόνιος προγραμματισμός και σκληρή προσπάθεια που περιλαμβάνει την καλλιέργεια πολλών σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει καλός στο spinning, απλώς κάνοντας spinning για μερικές εβδομάδες. Για να γίνει όμως κάποιος καλός στο deadlift πρέπει να προπονηθεί για πολλούς μήνες, κάνοντας ένα σωρό πράγματα – που ίσως να περιλαμβάνουν και το spinning!

Δεν είναι δύσκολο να ξεσκαρτάρετε το σημαντικό από το ασήμαντο στη γυμναστική. Αρκεί να μην είσαστε προσηλωμένοι στο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα και να είσαστε διατεθειμένοι να ψάξετε λίγο παραπάνω. Όλες οι απαραίτητες γνώσεις είναι διαθέσιμες, τίποτε απολύτως δεν είναι κρυφό…

…Γιατί στη γυμναστική δεν υπάρχουν μυστικά

Ο αποκρυφισμός και η γνώση δια της αποκαλύψεως είναι πράγματα που θα βρείτε στις θρησκείες, όχι στη γυμναστική. Διαβάστε βιβλία, ψάξτε στο Ίντερνετ ή βρείτε έναν καλό προπονητή. Τόσο απλό.

 

Εγγραφείτε στο newsletter
του Dynamo Kettlebells

Εγγραφείτε στο newsletter

του Dynamo Kettlebells

και κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ έναν οδηγό 16 σελίδων για την αιώρηση με kettlebell (Kettlebell Swing)

Ευχαριστούμε γιατην εγγραφή σας!

Pin It on Pinterest