Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) αναγνώρισε επίσημα το άθλημα της Άρσης Δραμιών (Kettlebell Lifting) στις 09/11/2021 μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης και Φίτνες (ΠΟΣΔ).

Η ΠΟΣΔ  αποτελεί αναγνωρισμένο μέλος και επίσημο εκπρόσωπο της International Union Of Kettlebell Lifting (IUKL), η οποία διαθέτει την αναγνώριση της GAISF και είναι επίσημος φορέας για την ανάπτυξη του αθλήματος της Άρσης Δραμιών.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό της IUKL, οι αθλητές/τριες μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες διάρκειας 10 λεπτών στις παρακάτω άρσεις:

  • Αρασέ (Snatch) με ένα kettlebell με μία μόνο αλλαγή χεριού
  • Ζετέ (Jerk) με δύο kettlebell
  • Επολέ-Ζετέ ή Μακρύς κύκλος (Clean and Jerk, Long Cycle) με δύο kettlebell

Ανάλογα με τη διοργάνωση, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης και επιπλέον αγωνισμάτων, όπως:

  • Αρασέ (Snatch) με ένα kettlebell διάρκειας 12 λεπτών και με πολλαπλές αλλαγές χεριού
  • Ζετέ (Jerk) με ένα kettlebell
  • Επολέ-Ζετέ ή Μακρύς κύκλος (Clean and Jerk, Long Cycle) με ένα kettlebell
  • Αρασέ (Snatch) με ένα kettlebell διάρκειας 30 λεπτών και με πολλαπλές αλλαγές χεριού

Ο/Η αθλητής/τρια έχει το δικαίωμα να αφήσει το ή τα kettlebell στην πλατφόρμα, να σταματήσει δηλαδή την προσπάθειά του/της οποιαδήποτε στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση, οι επαναλήψεις είναι μετρήσιμες στο τελικό σκορ.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του αθλητή, ενώ οι αθλητές/τριες αγωνίζονται σε δύο γκρουπ: είτε στους ερασιτέχνες (amateurs), είτε/και στους επαγγελματίες (professionals).

Ενδεικτικά, το βάρος του kettlebell (ή των kettlebell) στους ερασιτέχνες στην ηλικιακή κατηγορία Open (18+ ετών) είναι 24 κιλά για τους άντρες και 16 κιλά για τις γυναίκες. Στους επαγγελματίες στην ίδια κατηγορία το βάρος είναι 32 κιλά για τους άντρες και 24 κιλά για τις γυναίκες.

Η ΠΟΣΔ αναλαμβάνει τη διοργάνωση εθνικών πρωταθλημάτων και αγώνων, είναι υπεύθυνη για τους κριτές, κ.ά. Ειδική επιτροπή της ΠΟΣΔ επιλέγει αθλητές και αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα σε διεθνείς αγώνες.

Εγγραφείτε στο newsletter
του Dynamo Kettlebells

Εγγραφείτε στο newsletter

του Dynamo Kettlebells

και κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ έναν οδηγό 16 σελίδων για την αιώρηση με kettlebell (Kettlebell Swing)

Ευχαριστούμε γιατην εγγραφή σας!

Pin It on Pinterest