Πώς μπορείτε να προγραμματίσετε την προπόνηση σε ομαδικά τμήματα

με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο;

Το βασικό πρόβλημα με την προπόνηση ομαδικών τμημάτων είναι ότι συχνά γίνεται με τρόπο… τυχαίο! Οι προπονήσεις για κάθε μέρα επιλέγονται με βάση το πόσο δύσκολες είναι και πόσο θα κάνουν τους ασκούμενους να ιδρώσουν και να υποφέρουν, προκειμένου να αισθανθούν ότι «έκαναν κάτι».

Ωστόσο, η προπόνηση είναι κάθε άλλο παρά τυχαία διαδικασία. Δεν αρκεί μόνο να κουράζουμε τους ασκούμενους. Πρέπει να τους βοηθούμε να πλησιάζουν συγκεκριμένους, οργανωμένους και εφικτούς στόχους με σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Στο πλαίσιο της ομαδικής προπόνησης μερικές φορές αυτό φαίνεται ακατόρθωτο, καθώς ένα ομαδικό τμήμα συχνά αποτελείται από ασκούμενους με διαφορετικά επίπεδα σωματικής ικανότητας και ακόμη χειρότερα, διαφορετικά ζητούμενα και ετερόκλητους στόχους.

Το εγχειρίδιο Προπονήσεις και Προγραμματισμός για Ομαδικά Τμήματα του Dynamo Kettlebells είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για εκπαιδευτές kettlebell καθώς επιτρέπει την οργάνωση των προπονήσεων ενός γυμναστηρίου σε βάθος χρόνου με τρόπο μεθοδικό, που καλύπτει αποτελεσματικά την παράλληλη καλλιέργεια διαφορετικών σωματικών ικανοτήτων.

Dynamo Kettlebells

Προπονήσεις και Προγραμματισμός για Ομαδικά Τμήματα

  • 60 σελίδες
  • 65 workout ταξινομημένα σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με το στόχο (υπερτροφία, γενική δύναμη, μέγιστη δύναμη, αερόβια και αναερόβια αντοχή).
  • Εβδομαδιαίο πλαίσιο οργάνωσης των workout – τι προπόνηση να διαλέξετε για κάθε ημέρα της εβδομάδας
  • Εισαγωγικό πρόγραμμα πέντε εβδομάδων για αρχάριους ασκούμενους.
  • 14 επιπλέον workout για αρχάριους.
  • 22 ασκήσεις με φωτογραφίες και αναλυτικές περιγραφές
  • Σειρές ασκήσεων για προθέρμανση και ειδικές διατάσεις για αποθεραπεία.

Το πρόγραμμα που περιγράφεται αναλυτικά στις σελίδες του εγχειριδίου είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα γενικής φυσικής κατάστασης που θα βρείτε σήμερα. Εφαρμόζεται καθημερινά στο Dynamo Kettlebells, το χώρο προπόνησης που μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια έχει αναδείξει αθλητές επιπέδου Candidate Master of Sport στο αγωνιστικό kettlebell αλλά και αθλητές που κέρδισαν μετάλλια σε εθνικούς αγώνες powerlifting.

Σφαιρική ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης

Δεν υπάρχει μία προπονητική μέθοδος που να καλλιεργεί όλες τις σωματικές ικανότητες! Το εγχειρίδιο του Dynamo Kettlebells περιλαμβάνει ειδικές προπονήσεις για αύξηση γενικής και μέγιστης δύναμης, υπερτροφία, αερόβια, αναερόβια και μυϊκή αντοχή. Σε χώρους όπου η προπόνηση διεξάγεται σε ομαδικά τμήματα, είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε έμφαση σε μία σωματική ικανότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφενός γιατί θα πρέπει να παραμελήσουμε τις υπόλοιπες και αφετέρου γιατί ένας αρχάριος ασκούμενος που μόλις ξεκινάει προπόνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις εξειδικευμένων προγραμμάτων. Το πρόγραμμα του Dynamo Kettlebells δίνει παράλληλη έμφαση σε προπονήσεις για μυϊκή ανάπτυξη και αύξηση της δύναμης όσο και σε μεταβολικές προπονήσεις που θα βελτιώσουν την αντοχή και θα διευκολύνουν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο ο βαθμός δυσκολίας των προπονήσεων μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα ανάλογα με τις ικανότητες των ασκούμενων.

Ποικιλία προπονητικών μεθόδων

Η ποικιλία στα προγράμματα προπόνησης μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον αμείωτο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, γι’ αυτό φαίνεται να αποτελεί ζητούμενο ενός μεγάλου αριθμού ασκούμενων. Ωστόσο, η τυχαία επιλογή προγραμμάτων με μοναδικό στόχο την ποικιλία σπάνια είναι αποτελεσματική. Το εγχειρίδιο του Dynamo Kettlebells περιλαμβάνει workout από εννέα διαφορετικά πρωτόκολλα που εναλλάσσονται καθημερινά, με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο οργάνωσης που εξασφαλίζει τη διαρκή πρόοδο των ασκούμενων.

Αυξομειούμενη ένταση για καθημερινή προπόνηση χωρίς εξάντληση

Το σταθερό εβδομαδιαίο πλαίσιο επιλογής των προπονήσεων που παρουσιάζεται στο εγχειρίδιο είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η ένταση της προσπάθειας σε κάθε μία από τις προπονήσεις να παρουσιάζει διακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, μία προπόνηση υψηλής έντασης ακολουθείται την επόμενη μέρα από προπόνηση μέτριας ή και χαμηλής έντασης. Χάρη στην καθημερινή διακύμανση της έντασης οι ασκούμενοι μπορούν να προπονούνται ακόμη και έξι ημέρες την εβδομάδα αν το επιθυμούν, χωρίς να τους εξαντλεί η συσσωρευμένη κόπωση. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνεχής βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η αποφυγή τραυματισμών.

Μετρήσιμη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ασκούμενων

Σε όλα τα workout που περιλαμβάνει το εγχειρίδιο, οι επιδόσεις των ασκούμενων (βάρος, αριθμός επαναλήψεων, χρόνος ολοκλήρωσης κ.λπ.) μπορούν να καταγραφούν και με βάση αυτές, αφενός να έχουν μία εικόνα της προόδου που έχουν επιτύχει και αφετέρου να γνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξήσουν το βαθμό δυσκολίας των workout. Επιπλέον, στο εγχειρίδιο θα βρείτε και μία σειρά από δοκιμασίες και τεστ φυσικής κατάστασης που οι ασκούμενοι θα εκτελούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να καταγράφεται η πρόοδός τους.

Πρακτικός προγραμματισμός με ελάχιστες ανάγκες σε εξοπλισμό

Το εγχειρίδιο δημιουργήθηκε με γνώμονα την πρακτικότητα για τον εκπαιδευτή. Όλα τα προγράμματα άσκησης που θα βρείτε στις σελίδες του μπορούν να εκτελεστούν τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό πλαίσιο, με μικρές ανάγκες σε εξοπλισμό: kettlebell σε διάφορα μεγέθη, μπάρα και δίσκοι, μονόζυγο και κρίκοι ή ιμάντες τύπου TRX.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το εγχειρίδιο Προπονήσεις και Προγραμματισμός για Ομαδικά Τμήματα

Πίνακας Περιεχομένων 1

Πίνακας Περιεχομένων 2

Επικοινωνήστε μαζί μας για να αποκτήσετε ένα αντίτυπο

GDPR

11 + 2 =

Εγγραφείτε στο newsletter
του Dynamo Kettlebells

Εγγραφείτε στο newsletter

του Dynamo Kettlebells

και κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ έναν οδηγό 16 σελίδων για την αιώρηση με kettlebell (Kettlebell Swing)

Ευχαριστούμε γιατην εγγραφή σας!

Pin It on Pinterest